Home
Oinousses
Latest News
St Nikolas - our Patron
World Oinoussians
Oinoussian Activities
2004 Olympic Torch Relay
Oinoussian Announcements
Oinoussai III
Oinoussian Ferry Boat Schedule
Oinoussian Sports
External Links
Oinoussian Forum
Guestbook
Contact
      


HISTORY IN THE MAKING...

In 2004, the Olympic Games returned to their ancient birthplace and to Athens, the city of their revival. Athletes from all nations united in Greece to engage in noble competition.

The Athens Olympic Games combined history, culture and peace with sports and Olympism. The people of Greece hosted unique Games on a human scale, inspiring the world to celebrate Olympic values.

On 15 July 2004, Oinousses hosted the 2004 Olympic Torch Relay...

ERT, Greece's national Television and Radio Broadcasting Corporation, writes on the historic events:

Λαμπαδηδρομία στο Αιγαίο 15/7/2004 9:51:00 μμ

Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

Θερμή νησιωτική φιλοξενία προσέφεραν στην Ολυμπιακή Φλόγα οι κάτοικοι των νησιών του βορείου Αιγίου, όπου συνεχίστηκε σήμερα η λαμπαδηδρομία. Στη σημαιοστόλιστη Σάμο, πρώτο σταθμό της Φλόγας, λαμπαδηδρόμοι τέθηκαν αθλητές, ενώ έγιναν αγώνες δρόμου με τη συμμετοχή Τούρκων αθλητών και μία συμβολική διαδρομή ιστιοπλοϊκών σκαφών με προορισμό τους Φούρνους και την Ικαρία, προκειμένου να μεταφερθεί και εκεί το μήνυμα που εκπέμπει η Φλόγα. "Από το νησί του Πυθαγόρα και τόσων Ολυμπιονικών στέλνουμε την αγάπη μας σε όλη την Ελλάδα, η ανάμνηση της Φλόγας θα στολίζει για πάντα την ιστορία του νησιού μας", είπε ο δήμαρχος, Κώστας Καραμηνάς. Με την παραδοσιακή "Σαμιώτισα" οι κάτοικοι αποχαιρέτησαν το Ολυμπιακό Φως, που συνέχισε το ταξίδι του στη Χίο, τις ακριτικές Οινούσσες και τη Λέσβο.

Λαμπρές εκδηλώσεις Στη Χίο, η εκδήλωση για τη Φλόγα επιβεβαίωσε την ελληνοτουρκική φιλία. Το βωμό άναψε η Χαρά Καρυάμη, της εθνικής ομάδας του ανσάμπλ και αμέσως μετά τιμήθηκε ο Ναϊμ Σουλεϊμάνογλου, τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης, για την προσφορά του στο άθλημα της άρσης βαρών. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη, Ευάγγελος Σέκερης, καθώς και 80μελής αντιπροσωπεία Τούρκων παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του αθλητισμού.  "Όλοι οι Χιώτες με υπερηφάνεια και συγκίνηση καλωσορίζουμε την Ολυμπιακή φλόγα, στη γη του Ομήρου και της μαστίχας. Στη ναυτομάνα γη των παγκόσμιων πρωταθλητών του υγρού στίβου", είπε ο δήμαρχος, Μάρκος Μεννής.

Με το σκάφος "Ξαστεριά", που διέθεσε ο εφοπλιστής, Νίκος Λεμός, η Φλόγα έφθασε στις ακριτικές Οινούσσες, όπου διοργανώνονται σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις: μία έκθεση ζωγραφικής με έργα Μυταρά, μία έκθεση χαρτών και χαρακτικών με θέμα τους Αγώνες του 1896 και μία έκθεση σπάνιων εκδόσεων με αντικείμενο τον Πίνδαρο.  Ο Αργεντινός τενόρος, Χοσέ Κούρα, τραγούδησε στα ελληνικά τον Ολυμπιακό ύμνο, ενώ στο στάδιο του νησιού δόθηκε παράσταση παραδοσιακών χορών, τραγουδιών και εθνικών δρωμένων. Καλωσορίζοντας το Ολυμπιακό Φως στις Οινούσσες, το τέλος και ταυτόχρονα την αρχή της Ελλάδας, ο δήμαρχος, Ευάγγελος Αγγελάκος, συνέδεσε τη ναυτοσύνη των ντόπιων με το μακρύ ταξίδι της Φλόγας ανά τον κόσμο.

Τελευταίος σταθμός της λαμπαδηδρομίας στο βόρειο Αιγαίο ήταν η Λέσβος, όπου η τελετή διανυκτέρευσης πραγματοποιήθηκε στο Κάστρο της Μυτιλήνης. Παραδοσιακά συγκροτήματα και χορευτές είχαν παραταχθεί κατά μήκος της διαδρομής, επενδύοντας τη λαμπαδηδρομία με αυθεντικό τοπικό χρώμα. Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, οι λαμπαδηδρόμοι συνοδεύθηκαν από τοπικά συγκροτήματα με παραδοσιακές στολές, τη φιλαρμονική, τραγούδια και χορούς της περιοχής.  "Η πόλη μας, η πόλη του Κεντέρη και της μεγάλης αθλητικής παράδοσης υποδέχεται τη Φλόγα της Αθήνας, λίγο πριν τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες", είπε ο δήμαρχος, Αριστείδης Χατζηκομνηνός. Το βωμό στη Μυτιλήνη άναψε η Χαρίκλεια Πανταζή, ενώ ακολούθησε συναυλία της χορωδίας του νησιού και του Μίλτου Πασχαλίδη. Αύριο, η Φλόγα θα μεταφερθεί στη Σαμοθράκη και από εκεί στον νομό Έβρου, με σταθμούς στη Νέα Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο, το Σουφλί, τις Φέρες και την Αλεξανδρούπολη.

 
   
   
   
Top